Skip to main content

1.Adım : Drupal’ı İndirme

Drupal kurulumu için ilk önce drupal.org adresinden kurulum dosyasını indirmemiz gerekmektedir. Bu https://www.drupal.org/project/drupal linkten en güncel ve kararlı sürümünü indiriyoruz. Drupal 8'in kolaylıklarından biri de ekstradan dil dosyasını indirmiyoruz. Drupal kurulumunda otomatik olarak gelmektedir.

Drupal Kurulumu

Şekil-1

Şekil-1 de ki görülen resimde en güncel Drupal-8 versiyonu olan Drupal core 8.1.10’na tıklıyoruz. Bunu yazdığımız zamanda bu versiyonu bulunmaktadır. 

Drupal Kurulumu

Şekil-2

Şekil-2 de Drupal Core sekmesinde, “Dowload tar.gz” butonuna tıklayınca, dosya otomatik inmeye başlayacaktır.  Eğer “.gz” uzantılı dosyayı açamıyorsanız, “.zip” uzantılı da indirebilirsiniz.

2.Adım: İndirilen Dosyayı Local’e Yükleme

İlk önce indirdiğiniz dosyayı sıkıştırılmış halinden çıkarmanız gerekiyor. Bunun için yeni bir klasör oluşturun - klasörün ismini sitenizin adını koyabilirsiniz- ve sıkıştırılmış olan dosyasının içindekilerinin tamamını buraya bırakın.(Şekil-3)

Drupal Kurulumu

Şekil-3

Wampserver kullanacaksınız;

  • Bilgisayar -> Yerel Disk C -> wamp -> www klasörü altına oluşturduğunuz klasörü bu dizine taşıyınız.  (Site Adı Klasörünü)

Eğer sunucuda kullanıyorsanız;

  • FTP ile bağlanıp, oluşturduğunuz klasörü buraya taşıyın. (Site Adı Klasörünü)

3.Adım: Drupal Kurulumu

Wampserver kullanıyorsanız; tarayıcınızı açıp adres çubuğuna localhost/ Site adınızla oluşturduğunuz klasörün ismini yazın. Örneğin; başta oluşturduğunuz klasörün adını egitim koydunuz. Adres çubuğuna localhost/egitim yazarsanız Şekil-4’de ki ana sayfaya ulaşabileceksiniz.

Drupal Kurulumu

Şekil-4

Şekil-4’de ki ekranda dil seçimi yaparak Save and continue butonuna tıklayınız.

Drupal Kurulumu

Şekil-5

Standart kurulum seçilip, kaydet ve devam et butonuna tıklayarak bir sonra ki adıma geçiyoruz.

Drupal Kurulumu

Şekil-6

Gereksinimleri kontrol et adımı; şekil-6’da 2 tane hata mesajı aldığımızı görmekteyiz.

  • 1. hatada Apache, sürümünün yükseltilmesinden bahsetmektedir.
  • 2. hata da ise sites/ default/ settings.php dosyasının olmadığını,  sites / default/ default.settings.php ‘yi çoğaltıp ismini settings.php olarak değiştirmemiz ve yazılabilir izni verilmesinden bahsetmektedir. Default settings dosyası aynı kalacaktır. Bu hataları düzeltip tekrar sayfayı yenilerseniz hataların gittiğini, diğer adıma geçtiğini göreceksiniz. 

Drupal Kurulumu

Şekil-7

Veritabanı Yapılandırması; Veritabanı adı kısmına phpmyadmin de oluşturduğunuz veritabanı ismini yazın. Veritabanı kullanıcı adı ve şifresi, phpmyadmin de özel bir kullanıcı ismi tanımlamadıysanız kullanıcı adı: "root" şifre boş olarak tanımlamalısınız. Eğer özel kullancı adı ve şifresi yazdıysanız, onu buraya eklemelisiniz.  Şekil-7 de girdiğiniz bilgileri not almayı unutmayınız.

Drupal Kurulumu

Şekil-8

Şekil-8 de artık drupal kurulumu yapılmaktadır. Kurulum yaklaşık 10 dk sürmektedir.

Drupal Kurulumu

Şekil-9

Siteyi Yapılandır Adımı;

Alan İsmi

Açıklama

Değer

Site name

Site için seçilen isim

Drupal Sitesi

Site email address

Site ile ilişkili mail adresi

[email protected]

Username

Belirlenen kullanıcının bilgileri

admin

Password

Seçilen şifre

Confirm password

Seçilen şifre tekrar

Email address

Kullanıcının e-postası

[email protected]

  • Şekil-9’ da  Siteniz için isim ve e-posta bilgilerini girdikten sonra site bakım hesabı (Site Maintenance Account) kısımında ”Kullanıcı Adı , Şifre ve E-posta Adresi” alanlarını doldurunuz.  Şifrenizi unutmamak için not alın. Eğer unutursanız sitenize giriş yapamazsınız.
  • Sunucu Ayarları (Regional Settings) kısmında istediğiniz ülkeyi ve varsayılan zaman dilimini seçebilirsiniz.  Örneğin ülkeyi Türkiye, zaman dilimini ise Europe:İstanbul olarak belirleyebilirsiniz.
  • Alanları doldurma işleminiz bitirdikten sonra Save and continue butonuna tıklayınız.

Drupal Kurulumu

Şekil-10

Drupal kurulumunu tamamladınız. Sitenizin alt yapısı hazır durumdadır.  Tema hazırlayabilirsiniz, içeriklerinizi girebilirsiniz ve daha bir çok işlem yapabilirsiniz.